Tips-Atasi-Stress

Tips Atasi Stress

Assalamualaikum. Salam Sejahtera. Hari ni saya nak share berkaitan Tips Atasi Stress. Kenapa kita stress? Saya akui stress tu memang wujud. Sama ada kita sedar atau tidak. Stress boleh berpunca dari rumah, tempat kerja, masalah kesihatan, keadaan sekeliling dan sebagainya.

Tips Atasi Stress

Kebiasannya, wanita lebih mudah beremosi dan mengalami stress. Di antara tanda-tanda wanita sedang stress adalah:

  1. menangis sendirian di dalam bilik
  2. mudah jatuh sakit
  3. wajah jadi tidak bermaya atau tidak bersemangat
  4. berat badan meningkat
  5. selalu tinggi suara pada anak-anak
  6. selalu marah anak-anak tanpa sebab

Bila dah ada tanda-tanda seperti di atas, suami perlu belajar memahami dan isteri kena belajar cara untuk kawal emosi untuk hilangkan stress.

Tips-Atasi-Stress
Tips Atasi Stress

Macam mana nak kawal emosi?

  1. BERZIKIR: sentiasa berzikir mengingati Allah s.w.t
  2. BERTENANG: tarik nafas dan bertenang
  3. ILMU PARENTING: carilah ilmu untuk kawal emosi diri sendiri dan anak-anak.
  4. BERSENAM: berjoging atau fast walking mampu melepaskan endorfin serta melancarkan peredaran darah.
  5. TIDUR: tidur dan rehat itu perlu untuk kita cas kembali tenaga yang hilang dan stress yang dialami. Kita akan mudah stress bila penat kan.
    • Dalam Islam Take A Nap sebentar pada waktu tengahari kira-kira 15-30 minit sangatlah digalakkan. Dalam Islam, tidur seperti ini dikenali sebagai Qailullah. Mangikut kajian, 1 minit Qailullah kualitinya bersamaan dengan 45 minit waktu tidur kita di waktu malam.
    • Selain itu, kajian yang dilakukan oleh Universiti Harvard mendapati bahawa “tidur siang sebentar selama 30 minit, dapat meningkatkan prestasi para pekerja dan mengembalikan produktiviti mereka seperti di awal pagi permulaan bekerja”.
  6. ERATKAN HUBUNGAN DENGAN RAKAN DAN AHLI KELUARGA: meluangkan masa berbual dengan sahabat dan keluarga akan meredakan masalah yang dihadapai. Berkongsi rasa, cerita, duka dan lara akan membuatkan kita rasa lebih baik kerana beban yang ditanggung sudah dilepaskan. Jika masih mempunyai kedua ibu bapa mahupun keluarga, maka lawatlah mereka untuk bertanya khabar. In sha allah perkara yang diserabutkan itu mampu dileraikan.
  7. MEMBACA AL-QURAN DAN BUKU: sebaiknya bacalah Al-Quran seawal subuh sebelum memulakan pekerjaan. Jika kita tak sempat, bolehlah mendengarkan bacaan ayat suci Al-Quran sepanjang perjalanan pergi dan balik dari kerja. Al-Quran adalah naskah untuk umat Islam yang mampu menenangkan jiwa.

    Menurut THE WALL STREET JOURNAL membaca mampu menajamkan minda dan mengurangkan stress. Luangkanlah masa sekurang-kurangnya setengah jam sehari untuk membaca.

  8. MELUAHKAN RASA HATI KE ATAS KERTAS: cara ini mudah, ambil pen atau pensil dan luahkan di atas kertas. Dengan anak-anak, kita boleh melukis bersama-sama. Jangan tak percaya apabila anak-anak mampu mengekpresikan diri mereka melalui contengan di atas kertas. Mereka juga akan lebih kreatif. Cubalah aktiviti ini bersama anak-anak anda.
  9. ISI MASA DENGAN HOBI: macam-macam hobi boleh diisi bagi mengisi hati yang tengah serabut. Mungkin anda boleh memasak, berkebun, window shopping.. wow! dan sebagainya.
  10. BERSIAR-SIAR ATAU AMBIL CUTI: berehat dan bercuti menikmati ciptaan Allah. Merenung dan berfikir tentang ciptaan agung Allah s.w.t akan menginsafkan diri dan terbit rasa bersyukur dengan nikmat dan kurniaan yang diberi selama ini.
  11. AMBIL SUPLEMEN SEMULAJADI: suplemen adalah makanan tambahan yang boleh mempengaruhi kesihatan seseorang individu. Jadi mak-mak yang cepat stress tu boleh cuba amalkan 3 suplemen ni ye.
    • B-Complex Shaklee: Asid Panthothenic dalam B-Complex Shaklee memainkan peranan penting dalam mengurangkan stress, sebab itulah vitamin ni selalu dipanggil sebagai “vitamin anti-stress”. Vitamin B5 yang terdapat di dalamnya juga penting untuk pengeluaran hormon adrenal yang membantu memulihkan kelenjar adrenal dari stress. Manakala vitamin B6 pula mempunyai pengaruh yang positif ke atas pengeluaran serotonin kimia otak. Perubahan tahap serotonin boleh mengubah mood dan menjejaskan keupayaan seseorang untuk menghadapi stress.
    • OMEGA GUARD SHAKLEE: omega guard membekalkan asid lemak omega-3 yang baik untuk perkembangan otak, meredakan kesedihan dan menguatkan daya ingatan. Jadi kalau asyik stress amatlah baik amalkan omega guard ni.
    • ESP: membekalkan 9 asid amino penting yang diperlukan oleh badan. 9 asid amino ini tidak boleh dihasilkan oleh badan kita sendiri, jadi perlu diambil melalui pemakanan semulajadi ataupun suplemen. Thiamin dalam ESP membantu menaikkan mood, memberi tenaga, menjaga saraf ibu dan memberikan tidur yang lena. Roboflavin pula mengurangkan sakit kepala, migrain, menghilangkan kebimbangan, tekanan dan keletihan.
SUPLEMEN SHAKLEE PILIHAN SAYA

 

Vitamin-anti-stress
Vitamin anti-stress

 

RAHSIA KULIT MUDA JELITA

Jadi wahai para mak, ibu, umi, mama dan mami sekalian, amalkan 3 suplemen ni supaya stress anda dapat dikurangkan. Ia amat membantu anda dari bertukar menjadi makhluk hijau hahaha. Chill sikit!

ZIZAN RAZAK SHOPPING SHAKLEE DI HQ?

Walaupun stress anda perlu hadapinya jugak. Tanganinya dengan bijak. Setiap permasalahan pasti ada jalan penyelesaiannya. Perasan tak, kadangkala stress itu menjadi pemangkin kita untuk berjaya. Ini berlaku apabila seseorang yang stress menerima keadaan itu sebagai perkara yang positif dan lebih bersikap terbuka. Bukan senang untuk melakukannnya. Tapi bukan mustahil kan. Ambil stress itu sebagai satu cabaran dan motivasi untuk berjaya.

” ORANG LEMAH MENCIPTA ALASAN KENAPA DIA TIDAK BERJAYA, MANAKALA ORANG HEBAT MENCIPTA KEPUTUSAN BAGAIMANA DIA BOLEH BERJAYA”

 

” ADA BANYAK SITUASI YANG KITA HADAPI, IA BERLAKU BUKAN SEBAB KITA YANG PILIH, TETAPI DALAM APA JUA YANG KITA HADAPI, KITA SENTIASA BOLEH MEMILIH”

Mari kita upgrade diri dengan NLP Malaysia

So, bolehlah cuba amalkan TIPS ATASI STRESS  ni ye. Moga bermanfaat. Sekiranya para mak, ibu, umi, mama dan mami sekalian, nak amalkan 3 suplemen seperti di atas, bolehlah menghubungi saya di talian 0175438337 atau terus ke link wasap http://fatinhamzah.wasap.my

 

Nak dapatkan suplemen dengan harga murah?

Sertailah kami. Modal permulaan hanya RM65 sahaja sebagai Yuran Keahlian atau kalau nak Keahlian Percuma, silalah membuat pembelian produk dengan nilai UV200  dan ke atas.

 

Manfaat setelah menyertai shaklee

Apa pula yang kita dapat setelah menjadi ahli shaklee? Haa ni nak cerita manfaatnya:

  1. untuk kegunaan sendiri
    • layak membeli dengan harga ahli yang jauh lebih murah dari harga pasaran atau Retail Price.
    • jika pembelian melebihi 150UV, anda layak menerima bonus pada pertengahan bulan yang berikutnya.
  2. untuk memulakan perniagaan
    • mendapat untung runcit bagi setiap produk yang dijual.
    • mendapat ganjaran 3C iaitu CAR BONUS, CASH BONUS dan CONVENTION dari Shaklee mengkut terma dan syarat.

Jadi, apa tunggu lagi. Jom order suplemen shaklee dan jadi ahli dengan che fatin http://fatinhamzah.wasap.my

Jangan stress dah tau. Amalkan gaya hidup yang sihat dan berlapang dada dengan setiap perkara. Syukuri segala nikmat yang ada. Hidup dan nikmati selagi berkesempatan kerana hidup ini adalah sementara sahaja.

 

Semoga bertemu lagi di lain entri. Assalamualaikum.

“Ummi Suka Sihat Yang Tulis”

Fatin Hamzah, Pengedar Shaklee Anda dan AlFAtehBiz Founder.

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *