Sejarah Hebat Shaklee

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram

Bila berbicara tentang shaklee kita hanya nampak tentang produk kesihatan sahaja,vitamin atau suplemen yang harus di makan untuk mengekalkan kesihatan. Ramai yang sudah tahu kewujudan shaklee di Malaysia telah sekian lama,namun ada yang terlupa tentang sejarah hebat shaklee.

Sejarah hebat shaklee

Dari siapa shaklee ini bermula? dimana shaklee ini bermula? dan
bagaimana shaklee ini boleh wujud di satu tempat dan kemudiannya tersebar ke pasaran seluruh dunia. Dan shaklee sudah berpuluh tahun pun berada di Malaysia. Dan sudah lama di gunakan oleh rakyat Malaysia sebagai makanan tambahan untuk mengekal keperluan nutrisi badan.

Pernah tak anda dengar tentang Dr. Forrest C.Shaklee?

Rasanya anda mungkin sudah tahu siapa itu Dr. Forrest C.Shaklee. Baiklah saya akan terangkan tentang Dr. Forrest C. Shaklee kepada yang masih belum mengenali beliau lagi.

  1. Beliau iaitu Dr. Forrest C.Shaklee adalah merupakan pengasas syarikat shaklee pada tahun 1956 semasa beliau berumur 61 tahun.
  2. Beliau ialah orang pertama yang membangunkan multivitamin yang dipanggil Vitalized Mineral pada tahun 1915 iaitu sebelum penubuhan shaklee lagi.
  3. Dan selepas tidak lama dari penubuhan syarikat shaklee kemudiannya iaitu pada tahun 1960 beliau telah mencipta pencuci  biodegrasi pertama yang dinamakan sebagai Basic-H
  4. Pada tahun 1960 ini juga ESP dan Vitamin C shaklee dihasilkan.

Hal penubuhan Shaklee ini berlaku sudah tentu ada sebabnya. Apa sebabnya? Sudah tentu kerana minatnya. Minat beliau pula boleh jadi begitu mendalam dalam bidang pemakanan atau vitamin oleh kerana beberapa punca yang beliau sendiri alami di dalam hidupnya.

BACA JUGA  Year 2017 is coming. Bajet anda?

Kenapa Dr. Forrest C. Shaklee sangat berminat dalam soal kesihatan?

Segala minat dan usahanya dalam kesihatan ini adalah berpunca dari kisah silam zaman kanak-kanaknya.

  1. Pada zaman kanak-kanak beliau telah mengalami batuk kering yang teruk. Beliau telah mengambil langkah tanpa bergantung kepada hospital atau ubat-ubatan. Dr Shaklee merawat diri sendiri dengan rehat yang cukup,menghabiskan masa di luar atau di kawasan luar bandar dan mengamalkan makanan-makanan yang berkhasiat.
  2. Bagi memastikan hidup beliau harmoni,beliau yakin bahawa pemakanan yang baik adalah asas untuk kesihatan keseluruhan kesejahteraannya. Amalan asas pemakanan yang baik ini menarik lagi lebih minatnya dalam kesihatan yang optima sehingga membawa beliau ke lapangan makmal dan bilik uji kaji.
  3. Seterusnya percubaan demi percubaan beliau lakukan untuk membangunkan teknik untuk mengekstrak nutrien yang bagus dari makanan.

Maka lahirlah hasil yang pertama tadi iaitu “Vitalized Mineral”  pada tahun 1915 yang menjadi asas kepada konsep vitamin telah fahami seluruhnya. Dan semua jenis vitamin-vitamin yang dikeluarkan shaklee menggunakan bahan yang bebas dari lebih 350 bahan berbahaya.

Bagi memastikan shaklee adalah vitamin yang berkualiti

Shaklee telah menjalankan lebih dari 100 ribu ujian kualiti setiap tahun bagi memastikan ketulenan dan kualiti berada pada tahap bermutu tinggi. 250 juta usd setiap tahun di laburkan semuanya untuk ujian klinikal,kajian dan pembangunan  R&D.

BACA JUGA  Produk penjagaan bayi yang selamat dan berkesan

Tentang ujian klinikal,kajian landmark study dan R&D rasanya semua pihak sudah sedia maklum dan umum telah mengetahui perkara ini.

Kita boleh katakan,semua langkah-langkah yang diambil oleh shaklee dalam memastikan kualiti shaklee terjamin adalah kerana cara pemikiran Dr. Forrest C. Shaklee itu sendiri. Beliau pernah menulis beberapa buah buku mengenai kepentingan pemikiran positif yang mempunyai hak cipta. Dan banyak lagi sebenarnya tentang Sejarah Hebat Shaklee yang tidak sempat di terjemahkan dan ditulis buat masa ini.

VITAMINSOHO.COM

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram

Leave a Comment

Related Posts