Thursday, December 3, 2020
HomeTipsMenyewa atau membeli rumah

Menyewa atau membeli rumah

Menyewa atau membeli rumah?

Ofkos membeli rumah lagi berbaloi. Pengalaman saya menyewa di Shah Alam sebulan kosnya adalah RM1,100!!! Rasa rugi sangat. Tapi ketika itu saya masih belum mampu untuk membeli rumah sendiri.

Rezeki tidak akan datang bergolek. Perlu usaha & ikhtiar. Jangan senang2 nak “berminta-minta” pada orang lain jika “BIG WHY” tidak ada dalam diri sendiri. Tingkatkan potensi diri & jana pendapatan famili.

Alhamdulillah berkat usaha yang gigih, kini saya mampu memiliki rumah pertamaku sendiri ???. Jadi potongan gaji untuk rumah sendiriku tu rasa berbaloi dari membayar rumah sewa yang mahal kan.

90% siap

Nasihat saya, bagi yang baru nak mulakan kehidupan, hiduplah secara bersederhana. Ukur baju di badan sendiri jika hendak berbelanja. Dahulukan pembelian rumah dari membeli kereta yang mahal2. Sebabnya kita nak berteduh di rumah bukan di bawah kereta yang mewah. Tapi tidak salah jika anda mampu, silakanlah.

Zaman ekonomi serba mencabar ni, pengurusan kewangan kena betul. Penuhkan dulu simpanan, pelaburan dan insurans takaful. Sediakan payung sebelum hujan untuk masa hadapan.

Anda ada tips tentang simpanan?
Jom kongsikan bersama…

BERSYUKUR DENGAN KURNIAAN & RAHMAT ALLAH S.W.T

 

BACA JUGA  Tips Atasi Stress

6 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Kelesuan Adrenal: Punca dan Cara Atasi

Adrenal fatigue?Kelesuan Adrenal? Pernah dengar tak tentang perkataan tu? Mungkin anda juga mengalaminya tapi tak tahu itu adalah masalah kelesuan Adrenal kan.Jom kita ikuti sedikit rumusan...

Vitamin untuk keperluan badan

Assalamualaikum semua. Salam Jumaat penuh barokah. Topik kita hari ini adalah...Mengapa Vitamin penting untuk keperluan badan Sedikit perkongsian ilmu vitamin asas saya share untuk korang...

Formula Menjemput Rezeki

Formula Menjemput Rezeki : (copy & paste) 1. DHUHA. Jika kita selalu buat 2 Rakaat, sekarang ubah lebih rakaat. Makin lama makin meningkat. Selepas Solat Dhuha...

Pengalaman bersalin di Hospital Shah Alam 2020

Kahwin di usia yang lewat Che Fatin mendirikan rumahtangga dengan jejaka pilihan keluarga di usia 29 tahun. Masa tu masih berkhidmat di Sabah Negeri Di...
BACA JUGA  5 kepentingan suplemen kepada tubuh badan kita.