Menyewa atau membeli rumah

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram

Menyewa atau membeli rumah?

Ofkos membeli rumah lagi berbaloi. Pengalaman saya menyewa di Shah Alam sebulan kosnya adalah RM1,100!!! Rasa rugi sangat. Tapi ketika itu saya masih belum mampu untuk membeli rumah sendiri.

Rezeki tidak akan datang bergolek. Perlu usaha & ikhtiar. Jangan senang2 nak “berminta-minta” pada orang lain jika “BIG WHY” tidak ada dalam diri sendiri. Tingkatkan potensi diri & jana pendapatan famili.

Alhamdulillah berkat usaha yang gigih, kini saya mampu memiliki rumah pertamaku sendiri ???. Jadi potongan gaji untuk rumah sendiriku tu rasa berbaloi dari membayar rumah sewa yang mahal kan.

90% siap

Nasihat saya, bagi yang baru nak mulakan kehidupan, hiduplah secara bersederhana. Ukur baju di badan sendiri jika hendak berbelanja. Dahulukan pembelian rumah dari membeli kereta yang mahal2. Sebabnya kita nak berteduh di rumah bukan di bawah kereta yang mewah. Tapi tidak salah jika anda mampu, silakanlah.

Zaman ekonomi serba mencabar ni, pengurusan kewangan kena betul. Penuhkan dulu simpanan, pelaburan dan insurans takaful. Sediakan payung sebelum hujan untuk masa hadapan.

Anda ada tips tentang simpanan?
Jom kongsikan bersama…

BERSYUKUR DENGAN KURNIAAN & RAHMAT ALLAH S.W.T

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram

6 thoughts on “Menyewa atau membeli rumah”

Leave a Comment

Related Posts