Masalah hati atau fatty liver

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram

Peranan hati di dalam tubuh. Hati ialah organ yang penting di dalam badan. Fungsi hati adalah memproses apa yang kita makan atau minum dan akan menapis keluar segala unsur berbahaya dari darah.

Hati mempunyai beberapa peringkat dalam memproses apa yang kita makan dan biasanya akan mengalami gangguan proses jika hati mempunyai lemak. Kebiasaannya, proses pemulihan hati akan berlaku secara semulajadi dengan menghasilkan sel-sel hati yang baru bagi menggantikan sel lama.  Tetapi jika kerosakan berulang-ulang berlaku, ia akan meninggalkan kesan teruk yang dipanggil sirosis (cirrhosis).

  • Kesan kerosakan hati :-                          muntah darah, bengkak anggota tubuh, lemah badan, mudah lebam, hepatitis hingga peringkat yang membawa maut seperti kanser hati.

Sekarang bila berlaku masalah hati, perkara yang segera perlu kita tahu dengan pasti ialah punca masalah,simptom dan solusi yang perlu kita tangani untuk mengelakkan hati terjejas dengan lebih teruk dan rosak.

Punca-punca masalah hati berlemak, Ini salah satu daripada beberapa masalah hati.

Punca hati berlemak ini kalau di Malaysia selalunya berpunca daripada masalah obesiti dan kencing manis(diabetes). Selain dari masalah obesiti dan diabetes, fatty liver juga adalah masalah hati yang berpunca daripada makanan, Contohnya:

Masalah kebuluran atau kurang gizi makanan.

Kurang zat protein (protein malnutrition)

BACA JUGA  ATASI MASALAH MULUT BERBAU

Terlalu banyak makan makanan yang berlemak tinggi

Pembedahan pintasan usus untuk masalah obesiti

Kehilangan berat yang sangat cepat

Penyakit hati berlemak juga di sumbangkan oleh beberapa faktor dari kondisi lain seperti:

Kencing manis

hyperlipidemia (peningkatan jumlah lipid dalam darah)

Rintangan insulin dan tekanan darah tinggi

Dan diantara faktor lain lagi ialah:

Faktor genetik atau keturunan

Tabiat minum minuman keras/beralkohol tanpa kawalan

Kesan sampingan penggunaan ubat dan bahan kimia.

Simptom Penyakit Hati Berlemak Biasanya Samar-Samar

Secara amnya, masalah hati yang di alami oleh setiap individu tertentu ini tidak dapat melihat sebarang tanda-tanda yang jelas. Namun, simpton-simpton di bawah ini kemungkinan boleh membantu untuk mengenalpasti :

Rasa tidak selesa dan sakit perut terutama bahagian berhampiran hati. Keletihan yang ketara dan sentiasa rasa nak demam.

Untuk mereka yang terlebih gemuk atau obesiti juga berisiko tinggi akan mengalami fatty liver. Apatah lagi yang sudah disahkan mengidap penyakit kencing manis.

Oleh itu, dua golongan dari kategori  ini di sarankan mengambil langkah berjaga-jaga untuk mengelakkan dari terjadinya masalah hati berlemak.

Kekalkan kesihatan hati serta memulihkanya dengan cara semulajadi

Hakikatnya, pemakanan yang seimbang dan pengamalan cara hidup yang sihat sangat diperlukan supaya dapat mengelakkan penyakit hati berlemak.

Jika anda obesiti, ambil sedikit masa setiap hari untuk bersenam selama 30 minit sehari. Alangkah baiknya jika dapat turunkan berat badan secara sihat. Jangan terlalu drastik.

BACA JUGA  SET RESDUNG shaklee....kenali apa itu sinus dan resdung.

Makanan banyak lemak dan berkolesterol tinggi juga perlu di elakkan. Kawal pengambilan gula jika anda penghidap kencing manis.

Selain itu, Cadangan surprise dari saya menyarankan (highly recomended) untuk anda mengambil supplemen di bawah ini sebagai perisai kepada tubuh daripada terkena serangan fatty liver ini.

Lengkapkan ketahanan tubuh dengan Nutriferon, Dtx Complex dan Suplemen yang paling premium iaitu Vivix!

Baik, Nutriferon berpotensi meningkatkan paras interferon untuk menguatkan sistem imun tubuh serta melindungi dari serangan patogen seperti virus,parasit,sel kanser dan unsur-unsur bakteria jahat.

Nutriferon diadunkan dengan 4 bahan utama secara botani iaitu exstrak kuntum bunga Japanese Honeysuckle atau lonicera japonica yang penggunaannya meluas di asia dan dalam dunia perubatan. Kedua,ialah Ekstrak bunga safflower polisakarida ,yang telah di kenal pasti dapat mendorong membangunkan makrofaj,iaitu sejenis sel darah putih. Ketiga ekstrak biji labu iaitu cucurbita moschata pendorong pengeluaran interferon. Dan yang terakhir ialah ekstrak biji plantago atau Plantage Asiatica yang memiliki polisakarida iaitu bahan kimia yang di gunakan untuk meransang sistem imun.

Dtx Complex pula ialah mengandungi ekstrak biji benih pokok milk thistle yang menyokong tubuh dalam penghasilan protein untuk membantu menjana semula sel-sel hati. Diperkayakan pula dengan cendawan reishi yang mengandungi antioksidan yang tinggi, ekstrak schizandra spesis beri,kunyit,dandelion serta articok herba yang membantu kesihatan hempedu.

BACA JUGA  Produk Organik Untuk Bayi Anda

Vivix pula di rumuskan khas untuk memulihkan dan melindungi sel badan. Agak membantu sel-sel hati yang rosak di akibatkan oleh masalah hati berlemak.

Vivix merupakan produk paling laris dan terbaik dan dalam bentuk minuman botani yang mengandungi 4 bahan aktif yang tinggi dengan resviratrol dan polifenol tumbuhan. Pengambilannya yang secara konsisten dapat membantu membaik pulih sel-sel hati dan dalam masa yang sama menghasilkan  semula sel-sel hati dengan sihat. Bahkan bukan setakat hati sahaja vivix juga dapat memperbaiki dna serta memudakan sel dan melindungi daripada radikal bebas di seluruh tubuh. Radikal bebas ini yang banyak memyebabkan kanser.

Ketiga suplemen ini memiliki fungsi masing-masing. Namun gabungannya bersinergi dalam masalah hati atau fatty liver.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram

Leave a Comment

Related Posts