Sunday, January 23, 2022
HomecarotomaxMakanan Tambahan Kesihatan Mata

Makanan Tambahan Kesihatan Mata

spot_img

Anugerah Allah tidak terkira banyaknya. Di antaranya adalah nikmat penglihatan iaitu mata yang sihat. Kita perlukan penglihatan yang baik untuk meneruskan kehidupan, beribadah, bekerja dan sebagainya. Untuk memastikan kesihatan mata dijaga, kita perlu menitiberatkan soal penjagaan mata dan fungsi mata. Pemeriksaaan mata secara berkala serta aspek pemakanan perlu diberi perhatian.

Tips penjagaan kesihatan mata

a) ketika membaca

Apabila membaca, pastikan mata berada pada jarak 30 cm – 40 cm ke buku atau bahan bacaan. Posisi badan haruslah sentiasa tegak dan bukannya dalam keadaan berbaring. Elakkan juga membaca ketika berada dalam kenderaan yang bergerak. Fokus mata yang betul adalah penting untuk mengelakkan otot mata menegang dan bekerja dengan lebih.

b) Pencahayaan

Cahaya yang cukup amat penting ketika membaca. Pastikan cahaya yang digunakan tidak terlalu malap atau terlalu terang, kerana ia akan mempengaruhi keselesaan dan kesihatan mata.

c) Makanan untuk mata

Pemakanan juga amat penting dalam kesihatan mata dan dapat mencegah daripada berlakunya penyakit mata. Amalkan makanan yang mengandungi vitamin A dan C seperti susu, lobak merah, brokoli, aprikot, anggur dan sebagainya.

d) Senaman mata

Senaman mata adalah perlu bagi merehatkan otot mata. Ia juga dapat mengelakkan  rasa pening akibat terlalu fokus kepada sesuatu atau terdedah kepada sinaran. Berikut adalah beberapa langkah untuk melakukan senaman mata.

Senaman_mata
Senaman mata

e) penggunaan komputer

 • Apabila menggunakan komputer, pastikan kedudukan mata adalah sama aras dengan komputer iaitu horizontal 30cm.
 • Pastikan pencahayaan di pejabat mahupun di rumah adalah sesuai.
 • Warna dinding bilik juga perlu sesuai. Elakkan warna terang.
 • Pastikan skrin komputer mempunyai penapis cahaya.
 • Bagi si pemakai cermin mata, pastikan kanta anda mempunyai “anti-reflection coating” atau “multicoating”
 • Apabila menggunakan komputer, mata perlu dikerlipkan dengan kerap bagi mengelakkan mata menjadi kering (dry eye). Jika perlu gunakan “artificial tears” untuk membasahkan mata. Mata kering akan jadi lebih teruk jika selalu berada dalam bilik atau pejabat yang berhawa dingin.
 • Setiap 20 minit, pastikan pandangan anda direhatkan. Cuba pandang objek jauh bagi merehatkan otot mata dan mengurangkan tekanan pada bebola mata. Jangan paksa mata untuk fokus terlalu lama kerana mata akan jadi letih.
BACA JUGA  PROMO SHAKLEE 11.11 wow

f) Gunakan cermin mata keselamatan (safety glasses)

Bagi mereka yang terlibat dalam aktiviti menggerudi, memesin rumput, kerja kimpalan, penggunaan  mesin kerja kayu yang berat dan sebagainya, penggunaan cermin mata keselamatan amatlah digalakkan. Ia bagi melindungi mata kita.

g) Memakai cermin mata hitam (sun-glasses)

Pemakaian cermin mata hitam adalah untuk melindungi mata daripada sinaran ultra violet (UV) matahari. Untuk pemilihan cermin mata hitam sila dapatkan nasihat optometris. Cermin mata hitam yang baik adalah yang dapat menapis 99-100% UVA dan UVB. Sinaran UV boleh menyebabkan katarak.

C A R O T O M A X membantu kesihatan mata: mengurangkan masalah rabun dan silau

Carotomax merupakan vitamin yang kaya dengan beta karotena dan antioksida. Salah satu manfaat carotomax adalah untuk meningkatkan kesihatan mata terutama bagi mereka yang mengalami masalah rabun dan silau.

h) Pemeriksaan mata berkala

Sekurang-kurangnya mata perlu diperiksa setahun sekali bagi memastikan tahap penglihatan dan kesihatan mata sentiasa baik. Dapatkan nasihat doktor jika anda mengalami mata merah, kesakitan yang teruk pada mata, penglihatan kabur, terasa bendasing dalam mata dan kecederaan pada mata.

Baca info: Penjagaan Mata

Siapa perlukan CarotoMax ini?

 1. Lelaki dan perempuan.
 2. Mereka yang ada masalah kesihatan mata seperti rabun dan silau.
 3. Mereka yang kurang makan sayur-sayuran dan buah-buahan. Vitamin untuk mata kebanyakan dari buah-buahan.
 4. Mereka yang ada masalah kulit.
 5. Mereka yang mempunyai masalah katarak dan Gluakoma.
 6. Mereka yang ada masalah eyebag atau mata bengkak.
BACA JUGA  Makanan tambahan untuk kanak-kanak
Manfaat Utama Carotomax Shaklee:
 1. Lebih Selamat. Penemuan vitamin A adalah pada tahun 1912. Didapati pengambilan berlebihan vitamin A akan menyebabkan toksisiti. Walaubagaimanapun ahli saintis menemui beta karotena pada tahun 1932, iaitu satu prekursor Vitamin A, dan beta karotena didapati selamat untuk pengambilan.
 2. Mempertingkatkan Penglihatan. Ia menghasilkan “ungu visual” yang membolehkan kita mengekalkan penglihatan di dalam gelap. Ia mempertingkatkan masalah penglihatan seperti nyctalopia (rabun malam), rabun dekat, presbyopic, astigmatism, xerophthalmia (mata kering), kelesuan mata, glaukoma, katarak, floaters, eye bags dan gegelung hitam di mata.
 3. Meredakan Penyakit Kulit. Pengambilan dis carotomax yang betul akan melegakan masalah kulit seperti psoriasis, senile plaque, kulit kering, kulit gugur, jerawat dan acne, pustule, scabies dan sebagainya.
 4. Melindungi Epithelial. Ia memelihara lapisan luar kornea, rongga oral, usus, perut, paru-paru, bronkus, pundi kencing, ovari semasa disintegrasi tisu dan merawat ulser saluran usus.
 5. Melawan Kanser dan Oksidasi. Pengambilan kerap beta karotena mengukuhkan lagi sistem imun, melambatkan penuaan dan menyekat aktiviti bahan kanser dan menghalang pembentukan sel-sel kanser. Ini akan mengurangkan risiko kanser, terutama sekali kanser paru-paru dan payudara. Ia juga mengurangkan radikal bebas dan menyingkirkan sel-sel mati yang teroksida.
 6. Merangsang enzim membunuh kuman. Carotomax meransang enzim untuk membunuh kuman di dalam sistem respiratori paru-paru seperti batuk, hepatitis, asthma, flu dan selesema.
 7. Menggalakkan Perkembangan Normal dan Sihat. Merangsang perkembangan kanak-kanak dan remaja, menguatkan tulang, melindungi rambut, kulit, membran mukosa, gigi sihat, gusi dan sistem reproduksi. Juga panghasilan sperma yang sihat.
BACA JUGA  Ikhtiar untuk masalah mata
Mengapa CarotoMax?

Mengandungi fitokimia semulajadi yang penting untuk kesihatan mata, kulit dan membran mukosa.

 • Alpha Carotene

Untuk penglihatan malam, mata sihat, menghalang degenerasi penglihatan.

Carotomax Shaklee: Alpha Carotene
 • Beta Carotene

Memperbaiki kulit dan mempercepatkan pemulihan luka. Mempertingkatkan sistem imun, mengurangkan risiko kanser usus, payudara dan prostat.

Carotomax_shaklee
Carotomat shaklee: Beta Carotene
 • Lycopene

Bersifat anti-oksidan, menghalang penuaan organ. Untuk serviks yang sihat, kitaran jantung dan sistem imun.
Mengurangkan penyakit kelenjar prostat.

Carotomax_shaklee
Carotomax: Lycopene
 • Astaxanthin

Pigmen di dalam alga & fitoplankton memberikan warna pink ikan salmon. Walaubagaimanapun, Shaklee menuai karotenoid astaxanthin dari mikroalga laut, sumber yang poten dan tulen.
Melindungi kerosakan oksidasi kolesterol LDL.

Carotomax_shaklee
Carotomax: Astaxanthin
 • Lutein

Menyekat katarak, AMD (age related macular disease/penyakit makular berkaitan umur), glaukoma.

Carotomax_shaklee
Carotomax: Lutein
 • Zeaxanthin

Melindungi mata, menuras cahaya gelombang biru pendek berbahaya.
Mengurangkan risiko kanser payudara ovari, endometrial dan serviks.

Carotomax_shaklee
Carotomax: Zeaxanthin

 

Klik : Testimoni pengguna Carotomax

Jika perlukan konsultasi dan pembelian produk atau ingin menjadi ahli shaklee, wasap che fatin okeh http://fatinhamzah.wasap.my

Saya Fatin Hamzah Pengedar Shaklee di Selangor dan aktif di kawasan Meru, Bukit Kapar dan Bukit Raja di Klang serta Setia Alam dan Setia Taipan, Shah Alam.

Pengeposan adalah ke seluruh Malaysia. Kedai vitamin saya beroperasi sepenuhnya secara online ye. So, postage cost dikenakan. Biasa la kan apa-apa barang yang dipos ada casnya.

 

Semoga perkongsian ini dapat memberi manfaat kepada ramai orang. Sekian sharing untuk kali ini. See you in the next entry. Jaga kesihatan mata kita.

Assalamualaikum.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular