MAKAN SAYUR-SAYURAN DAPAT MENCEGAH KANSER PROSTATE

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram

MAKAN SAYUR-SAYURAN DAPAT MENCEGAH KANSER PROSTATE
Kredit to Dr Zubaidi

Dalam satu kajian yang dijalankan pemakanan (diet) yang diamalkan oleh orang sekitar lautan Mediterranean (atau dinamakan diet Mediterranean) dapat mengurangkan risiko seseorang untuk mendapat kanser prostate.
Dalam kajian yang lain, soya, selenium dan teh hijau (green tea), juga dapat mencegah kanser prostate. Ianya adalah usaha mengurangkan risiko terjadinya kanser, bukannya cara merawat kanser.
Dalam kajian yang lain menunjukkan cara terbaik untuk mengelakkan risiko mendapat kanser ialah dengan mengamalkan makan banyak sayur.
Dalam kajian yang dilakukan di Amerika Syarikat di kalangan warga tua mendapati mereka mengambil pemakanan yang menghidangkan daging merah yang sedikit, dan mengambil banyak sayur-sayuran dan buahan, dan melakukan riadah ringan dapat membantu melambatkan progres penyakit kanser ini.
Apa yang lebih pasti ialah mereka yang kekurangan vitamin D dan mengambil banyak daging merah lebih mudah mendapat kanser prostate.

Article: “Prostate Cancer Prevention: Past, Present, and Future,” Neil Fleshner, Alexandre R Zlotta, CANCER; Published Online: September 24, 2007

Makan-sayur-boleh-cegah-kanser-prostat-dr-zubaidi
Makan lebih sayur boleh cegah kanser prostat oleh
Dr. Zubaidi

Fatin Hamzah 0175438337

Pengedar Shaklee Meru Klang

Ummi Suka Sihat Yang Tulis

 

Jemput Tekan Butang

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Leave a Comment

fatin

fatin

Related Posts