Friday, May 20, 2022
HomesupplementKENAPA TAK BOLEH AMBIL KAFEIN SEMASA PENGAMBILAN SUPPLEMENT DAN UBAT?

KENAPA TAK BOLEH AMBIL KAFEIN SEMASA PENGAMBILAN SUPPLEMENT DAN UBAT?

spot_img

KENAPA TAK BOLEH AMBIL KAFEIN SEMASA PENGAMBILAN SUPPLEMENT DAN UBAT?
.
Tahukah anda pengambilan kafein boleh merosakkan vitamin yang kita ambil atau yang sudah sedia ada dalam badan?
.
Maka pengambilan minum yang berkafein tinggi seperti kopi & nescafe secara berterusan, boleh membazirkan vitamin yang kita amalkan selama ini. Bazir kan jika kita makan supplement yg mahal-mahal tetapi dimusnahkan oleh kafein dengan sekelip mata je. Sebenarnya, penyerapan ubat juga boleh terganggu dengan pengambilan kafein.

Kita mungkin tidak akan mendapat kesan seperti yang diharapkan sama sekali disebabkan penyerapan vitamin terjejas apabila pengambilan kafein adalah terlalu kerap dan secara berterusan.
.
*Kafein* akan menyebabkan gangguan penyerapan vitamin dan mineral. Jika seseorang mengambil kafein pada jumlah yang terlalu tinggi, ia akan membawa kepada masalah kekurangan nutrien. Tambahan pula, kafein boleh meningkatkan pembuangan mineral dari tubuh badan. Kalsium juga turut terjejas tau.
.
Namun, bukan bermakna tidak boleh minum kopi. Boleh. Cuma hadkan kepada 1 cawan sehari atau *jangan minum kopi sekurang-kurangnya 1-2 jam sebelum atau selepas makan vitamin atau supplement mahupun ubat-ubatan.

Sekian sahaja, tips sihat dari saya pada kali ini. Assalamualaikum
.

BACA JUGA  5 Rasa Sakit Ketika Mengandung Yang Dialami Oleh Ibu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular