Tuesday, March 9, 2021
Home ESP SHAKLEE KEBAIKAN ESP SHAKLEE

KEBAIKAN ESP SHAKLEE

KEBAIKAN ESP SHAKLEE

Hai, saya Fatin Hamzah. Pengedar Shaklee Anda. Hari ni nak share tentang kebaikan pengambilan ESP dalam diet harian kita. Tapi sebelum tu mari kita fahami dulu tentang ESP

 

Apa yang dimaksudkan dengan gmo?

 

GMO bermaksud Genetically Modified Organisms bermaksud tumbuh-tumbuhan (atau binatang) yang dihasilkan melalui teknik bioteknologi penggabungan gen atau dikenali juga sebagai “genetic engineering”.

 

Dewasa ini terdapat permintaan minuman dan makanan yang berasaskan soya yang makin tinggi. Maka pihak industri atau pengeluar mengambil inisiatif untuk meningkatkan pengeluaran penanaman kacang soya dengan mengubah genetik soya tersebut.

 

Manakala non-gmo bermaksud bahan yang tidak diubah secara genetik atau dalam bahasa yang mudah bahan makanan yang tidak dicampur dengan bahan kimia yang boleh memudaratkan kesihatan.

 

Contohnya minuman kacang soya yang telah dikotakkan. Kita perlu tahu bahan dan cara pemprosesannya. Jika ianya dari kacang soya bukan organik  maka adanya penggunaan baja kimia, pestisid dan sebagainya.  Kacang soya gmo lebih murah dan mudah untuk dihasilkan namun mempunyai kandungan nitrat yang tinggi iaitu penyebab kepada kanser.

 

Kesan sampingan di dalam tumbuhan GMO

Di dalam Kejuruteraan Genetik, beberapa kesan sampingan yang tidak diingini telah dikenalpasti di dalam tumbuhan GMO antaranya:

 1. menghasilkan toksin
 2. bertindakbalas dengan keadaan cuaca secara berbeza
 3. mengandungi sama ada terlalu banyak atau sedikit nutrien.
 4. tumbuhan tesebut berpenyakit dan cepat rosak seterusnya akan mati.
BACA JUGA  5 sebab mengapa anda perlu memilih protein shaklee

 

Protein dari tumbuhan adalah lebih baik untuk diambil dari protein berasaskan tumbuhan. Namun, dalam setiap perkara bersederhana itu amatlah penting. Begitu juga soal pemakanan. Jangan berlebih-lebih.

BACA JUGA  PROMO MEI 2018 nutrisi untuk Ramadhan

 

Contoh sumber protein semulajadi adalah:
1. Susu
2. Ikan
3. Ayam
4. Daging merah
5. Kekacang
6. Soya
7. Tempe

 

Tetapi harus diingat bagi mereka yang ada masalah cyst, fibroids, endometriosis dan pcos anda tidak boleh mengambil daging merah, produk tenusu dan makanan berasaskan soya. Soya non-gmo boleh diambil, tetapi dalam kuantiti yang dibenarkan.

 

Protein diperlukan dalam badan kerana ia merupakan blok asas utama pembentukan tisu dalam badan. Pilihlah makanan yang betul. Begitu juga dengan suplemen.

 

PANDUAN PEMILIHAN SUMBER PROTEIN YANG BETUL

ENERGIZING SOY PROTEIN

ESP adalah sumber terbaik protein dari tumbuhan. Dihasilkan dari sumber soya non-gmo. Di antara kebaikan ESP Shaklee adalah:

 1. wanita yang ingin hamil: ESP akan pulihara dan pelihara rahim.
 2. wanita sedang hamil: ESP kuatkan rahim dan bantu bentukkan otot bayi dengan baik. Protein bagus untuk membantu tumbesaran.
 3. wanita yang menyusukan anak: membantu memperbanyakkan susu badan.
 4. untuk stabilkan hormon: ESP mengandungi isoflavon yang membantu memulihkan hormon wanita.
 5. mereka yang mahu kurus: ESP akan buat kita rasa kenyang jika diambil sebelum sarapan pagi.
 6. untuk kekal sihat: ESP memberi ketahanan kepada badan dan pelengkap kepada nutrien dalam badan (Info 1: ESP membantu masalah anemia)
 7. kulit bersih, sihat dan cantik: ESP membuatkan kulit seseorang bersih, sihat dan cantik kerana ia mampu menganjalkan dan menggebukan kulit.
 8. memberi tenaga berpanjangan: sangat sesuai bagi mereka yang aktif dan memerlukan tenaga berpanjangan. Bagi mereka yang berpuasa ESP ni sangatlah baik untuk diambil ketika waktu bersahur (Info 2:  Sebab anda perlu memilih esp sebagai protein harian anda)

 

BACA JUGA  Ikhtiar untuk hamil dengan suplemen
BACA JUGA  8 perbezaan Soya ESP Shaklee berbanding produk soya lain.
Testimoni pengguna ESP SHAKLEE

Akhir kata dalam mencari suplemen pastikan anda dapatkan dari sumber yang betul supaya adanya konsultasi. Perlu juga rujukan dari doktor terlebih dahulu. Bayangkan kalau anda membeli suplemen dari sumber atau laman yang tidak sah. Walaupun harga lebih murah, tetapi adakah anda tahu bila tarikh luput, cara pemakanan suplemen yang betul dan ketulenan produk? Tepuk dada tanya selera kan.

 

Jaga kesihatan. Jaga pemakanan. Amalkan haya hidup yang sihat.

“Ummi anak empat yang tulis”

Pengedar Shaklee Meru Klang dan AlFatehBiz founder.

http://fatinhamzah.wasap.my

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular