Thursday, December 3, 2020
HomeMotivasiIMPIAN DAN KENYATAAN

IMPIAN DAN KENYATAAN

Jadikan impian dan harapan setinggi gunung

Jadikan impian kita satu kenyataan.
Macam mana tu?

Mula-mula senaraikan impian kita. Tak kira la kecik ke besar ke kan. Tulis semua. Luahkan impian yang terpendam tu. Sebabnya bila kita mula tulis, beerti itu adalah matlamat yang perlu dicapai. Lebih kurang macam KPI la kan. Maka berusahalah selagi terdaya.

Walau jalan penuh liku, hadapinya dengan tenang

Macam mana nak start tulis impian?
Ini ada sedikit Tips. Di antaranya:

DOING: Apa yang ingin kita lakukan?

BEING: Kita ingin menjadi apa?

HAVING: Apa yang ingin kita miliki?

CREATING: Apa yang ingin kita ciptakan?

EXPERIENCING: Apa yang ingin kita alami?

CONTRIBUTING: Apa yang ingin kita sumbangkan?

Lepas tu muka surat kedua tulis

Impian saya (nama anda) adalah:

Impian saya adalah ingin membeli sebuah kereta …

dan seterusnya

Buat impian secara spesifik dan jelas. Ramai orang tulis secara umum je impian tu.
contohnya “saya nak keluar negara”.

Luar negara tu ke mana?
Bila nak pergi?
Dengan siapa nak pergi?
Naik kapal terbang apa?

Jika nak jelas lagi dalam buku impian tu tampal la gambar-gambar yang membuatkan anda lebih jelas dengan impian anda.

BACA JUGA  ANAK-ANAK SUMBER KEKUATANKU

Yakin yang Allah akan memakbulkan impian kita. Tak usah ragu tak usah rasa ‘boleh ke?’ Sandarkan impian kita pada Allah,

BACA JUGA  Aktivit hujung minggu

Ini kerana kalau bumi yang besar ini pun Allah ciptakan apa la sangat dengan impian yang kecik tu.

DARE TO DREAM. THINK BIG. DREAM BIG.

Jalan terbentang luas. Pilih la yang mana. Jalan yang mudah atau jalan yang sukar. Anda yang tentukan.

#Motivasi
#CopyPasteEdited
#ireachgroup

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Kelesuan Adrenal: Punca dan Cara Atasi

Adrenal fatigue?Kelesuan Adrenal? Pernah dengar tak tentang perkataan tu? Mungkin anda juga mengalaminya tapi tak tahu itu adalah masalah kelesuan Adrenal kan.Jom kita ikuti sedikit rumusan...

Vitamin untuk keperluan badan

Assalamualaikum semua. Salam Jumaat penuh barokah. Topik kita hari ini adalah...Mengapa Vitamin penting untuk keperluan badan Sedikit perkongsian ilmu vitamin asas saya share untuk korang...

Formula Menjemput Rezeki

Formula Menjemput Rezeki : (copy & paste) 1. DHUHA. Jika kita selalu buat 2 Rakaat, sekarang ubah lebih rakaat. Makin lama makin meningkat. Selepas Solat Dhuha...

Pengalaman bersalin di Hospital Shah Alam 2020

Kahwin di usia yang lewat Che Fatin mendirikan rumahtangga dengan jejaka pilihan keluarga di usia 29 tahun. Masa tu masih berkhidmat di Sabah Negeri Di...