Testimoni-minot-slip-disc

Cara Selamat Atasi Minor Slipped Disc

Atasi slipped disc dengan cara selamat tanpa bergantung kepada pain killer.

Pernah dengar tentang “slipped disc”? Bagaimana slipped disc boleh terjadi? Slipped disc berlaku apabila tulang belakang tergelincir dari tempatnya yang asal. Di antara penyebab kepada berlakunya slipped disc adalah kerana kerap mengangkat barang berat, terjatuh dan faktor usia. Kali ini saya akan kongsikan Cara Selamat Atasi Minor Slipped Disc

Menurut Pakar Perunding Pembedahan Ortopedik Tulang Belakang, Pusat Perubatan Pakar Sri Kota Klang Dr John Ooi Tzen Chuong memberitahu bahawa terdapat beberapa punca utama sakit tulang belakang kronik iaitu (Utusan Malaysia, 2011).

Punca-punca sakit tulang belakang

  1. 90% sakit tulang belakang adalah berpunca dari kecederaan pada otot rangka yang kronik disebabkan oleh tabiat posisi, ergonomik dan biomekanik.
  2. sakit otot berpunca dari postur duduk atau mengangkat barang dengan cara yang tidak betul. Akibatnya, otot pada bahagian belakang terasa sakit disebabkan oleh tekanan dan bebanan. Fisioterapi, ubat dan rehat adalah rawatan konservatif dalam mengurangkan masalah sakit otot ini.
  3. sakit sendi juga terjadi akibat faktor usia iaitu berlakunya penuaan spondylosis pada tulang belakang. Kebanyakan warga emas akan mengalami masalah ini.
  4. Disc tergelincir.  Masalah ini kerap berlaku pada peringkat umur 30 -50 tahun, terutamanya mereka yang memandu terlalu lama (pemandu), perokok dan obesiti. Pembedahan Invasif Minimum (MIS) adalah kaedah yang baru diperkenalkan bagi merawat sakit tulang.
  5. Kanser dan jangkitan. Mereka yang mempunyai sejarah kanser, berkemungkinan berisiko diserang kanser tulang belakang.
  6. Skoliosis: skoliosis adalah masalah pertumbuhan tulang tidak normal. Keadaan ini banyak berlaku pada remaja perempuan, namun penyebab utama berlaku skoliosis masih tidak dapat dipastikan.

BACA LAGI: SAKIT BELAKANG ANGKARA “SLIPPED DISC”- DR AHMAD MAHYUDIN 

Testimoni pengguna suplemen shaklee untuk Atasi Minor Slipped Disc

“Saya sedang membongkok memandikan anak time tu. Bila berdiri tegak aduii sakit pinggang menyucuk. Baring pun sakit terpaksa meniarap. Berjalan senget ke kiri sebab effect kaki kiri juga”.

“Rasanya saya tidak pernah buat aktiviti lasak sebelum ni cuma tolong parents buat kerja kampung”.

“Selepas jumpa doktor, doktor tanya pernah jatuhkah? Baru saya teringat semasa tingkatan 3 pernah jatuh terhempas di batu semasa mandi sungai”.

“Doktor tu cakap ini kesan jangka panjang akibat terjatuh.. tulang belakang di L4 dan L3 effected”.

Nutrien penting ibu hamil

“Doktor tidak bagi ubat apa-apa pun kecuali painkiller. Saya cuma diberikan appointment fisioterapi dua kali seminggu”.

Selepas buat fisioterapi ada juga berkurangan tetapi esoknya akan sakit balik seperti biasa.

“Dalam hati tak boleh jadi ni. Sebab cuti rehat dah nak habis tak kan mahu ambil cuti tanpa gaji. Kena cuba alternatif lain. Kebetulan saya memang ahli Shaklee. Tanya dalam group PRO masa tu. Ramai yang suggest ambil vivix dan vitamin untuk tulang”.

“Jadi saya tutup mata saja pergi beli Vivix, B-Complex, Omega Guard, Vitalea dan Ostematrix. Dua minggu konsisten makan vitamin ini ternyata berkesan. Saya suda boleh baring telentang. Duduk dah boleh tahan lama sikit. Dulu duduk 5 minit pun pinggang rasa mencucuk-cucuk”.

“3 bulan selepas tu semuanya kembali normal. Driving dengan riang boleh belari suda dan boleh dukung anak suda. Masa on fisioterapi anak pun tak boleh dukung. Handbag juga tidak boleh bawa”.

“Doktor kata itu baru minor slip disc belum lagi yang tekeluar semua tu disc. Kalau yang betul-betul tak tahu nak cakap”.

“Syukurlah boleh berikhtiar dengan produk Shaklee. Sekarang kehidupan saya kembali normal dan doakan agar saya sentiasa sihat tanpa perlu menanggung sakit belakang lagi”.

Puan Anejan Egu
#ShakleeEffect Minor Slip Disc

 

Testimoni-minor-slip-disc
Testimoni minor slip disc

KEBAIKAN VITAMIN C SHAKLEE

Jika berminat dengan suplemen dan produk Shaklee bolehlah menghubungi saya http://fatinhamzah.wasap.my

ATAU 0175438337

 

UMMI FATIN YANG TULIS. SEMOGA BERMANFAAT. AAMIIN

0/5 (0 Reviews)
GLA-Complex-Shaklee-stabilkan-hormon-wanita
Produk Shaklee

Stabilkan hormon wanita dengan omega-6

Kenali GLA Shaklee Sumber Terbaik Omega-6 untuk stabilkan hormon wanita. GLA Shaklee diekstrak dari Borage. Ia mengandungi lebih 2 kali …

Read More →
Pengedar-Shaklee-Meru-Klang
Uncategorized

Tips memilih suplemen untuk tubuh badan kita

Tips memilih suplemen terbaik Terdapat pelbagai produk makanan tambahan di pasaran. Sama ada ianya keluaran tempatan mahupun dari negara luar. …

Read More →
Omega-guard-mengandungi-EPA-dan-DHA
Produk Shaklee

10 Kebaikan Asid Lemak Omega-3

Tahukah Anda Kebaikan Asid lemak Omega-3? Badan manusia sangat memerlukan asid lemak omega-3 untuk kekal kuat dan sihat, dan asid …

Read More →
Omega-Guard-Shaklee-membantu-perkembangan-otak-kanak-kanak
Produk Shaklee

Kebaikan Omega 3 Untuk Kanak-Kanak

Kebaikan Omega-3 Untuk Minda Kanak-Kanak   Di antara kebaikan Omega-3 kepada minda kanak-kanak adalah: Meningkatkan Prestasi Mental memberikan kesan positif …

Read More →
10-produk-terbaik-shaklee-di-Malaysia
Produk Shaklee

10 produk terbaik shaklee di Malaysia yang perlu anda tahu

10 produk terbaik shaklee di Malaysia yang perlu anda tahu Shaklee ada pelbagai produk di pasaran. Memang terbaek!!! Sebagai Pengedar …

Read More →
Shaklee-baby
Produk Shaklee

Promo Shaklee Baby – produk penjagaan bayi

Pada bulan NOVEMBER 2018 ini, salah satu promosinya adalah Shaklee Baby iaitu produk penjagaan bayi.  Shaklee Baby mula dijual secara …

Read More →

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *