Sunday, December 6, 2020
HomeAlfalfaATASI MASALAH MULUT BERBAU

ATASI MASALAH MULUT BERBAU

 

Mulut Berbau

Mulut berbau berpunca dari:

1. Mulut ketika menghembuskan nafas yang dipanggil Halitosis.
85-90% pernafasan berbau berasal dari mulut itu sendiri, sama ada:
a)  jangkitan kuman pada mulut,
b) pemakanan seperti bawang putih, bawang merah, petai dsb,
c) obesiti
d) merokok
e) pengambilan alkohol

Jangkitan mulut

2. Dental plaque.
Apabila gusi ada jangkitan kuman, absess, ruang lompang di antara gusi, ruang di antara gigi dan gusi atau akibat tampalan gigi yang tidak sempurna dan gigi palsu yang kotor.

3. Hidung.
Disebabkan oleh jangkitan sinus atau terdapat bendasing yang tidak disedari, terutama pada kanak-kanak.

4.Tonsil yang bernanah.
Sistem imun yang lemah sering menyebabkan tosil berlaku.

5. Penyakit-penyakit lain.
a) haitis, hernia dan GERD menyebabkan asid naik ke esofagus dan gas keluar melalui mulut.
b) fetor hapaticus iaitu yang disebabkan  oleh masalah kerosakan hati yang kronik, jangkitan kuman bronchial, ginjal, kanset, diabetes mellutus dan trimethylaminuria (fish odor syndrome).

TIPS UNTUK MENCEGAH BAU MULUT
1. Amalkan penjagaan kesihatan mulut yang baik dengan menggosok gigi dan membersihkan lidah.

2. Membersihkan gigi, lidah dan mulut setiap hari.

3. Minumlah air putih sekerap yang mungkin mengikut keperluan badan anda.

BACA JUGA  JOM KURUS SECARA SIHAT

4. Elakkan penggunaan pencuci mulut yang mempunyai alkohol.

5. Mengunyah gula-gula getah tanpa gula.

6. Memeriksa gigi anda jika berlaku tanda-tanda penyakit gusi dan kerosakan gigi.

BACA JUGA  7 Tips mengatasi masalah kencing kotor

7. Amalkan pengambilan suplemen dari SHAKLEE seperti Herblax, vitamin C, garlic, alfalfa complex dan peppermint ginger plus.

Sscara ringkas:
1. Herblax – pembersihan usus
2. Vitamin C – menyembuhkan penyakit gusi dan detoksifikasi
3. Garlic – Bertindak seperti antibiotik.
4. Alfalfa complex- menyegarkan nafas dan detoksifikasi  bau.
5. Peppermint ginger plus – berkesan membunuh bakteria.

Naah tunggu apa lagi. Sesiapa yang ada masalah mulut berbau, silalah ikhtiar.

Nak order, klik je sini ???

 

Fatin Hamzah 0175438337
Pengedar Shaklee Meru Klang.
COD di sekitar MERU, KAPAR, SETIA ALAM, & SETIA TAIPAN.
PENGEPOSAN KE SELURUH MALAYSIA MENGGUNAKAN POS LAJU @ GEDEX DARI SHAKLEE.

10 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Kelesuan Adrenal: Punca dan Cara Atasi

Adrenal fatigue?Kelesuan Adrenal? Pernah dengar tak tentang perkataan tu? Mungkin anda juga mengalaminya tapi tak tahu itu adalah masalah kelesuan Adrenal kan.Jom kita ikuti sedikit rumusan...

Vitamin untuk keperluan badan

Assalamualaikum semua. Salam Jumaat penuh barokah. Topik kita hari ini adalah...Mengapa Vitamin penting untuk keperluan badan Sedikit perkongsian ilmu vitamin asas saya share untuk korang...

Formula Menjemput Rezeki

Formula Menjemput Rezeki : (copy & paste) 1. DHUHA. Jika kita selalu buat 2 Rakaat, sekarang ubah lebih rakaat. Makin lama makin meningkat. Selepas Solat Dhuha...

Pengalaman bersalin di Hospital Shah Alam 2020

Kahwin di usia yang lewat Che Fatin mendirikan rumahtangga dengan jejaka pilihan keluarga di usia 29 tahun. Masa tu masih berkhidmat di Sabah Negeri Di...
BACA JUGA  SET DENGGI SHAKLEE