Saturday, December 5, 2020
HomeMotivasi20 TIP UNTUK BERTENANG AGAR HIDUP LEBIH BAIK

20 TIP UNTUK BERTENANG AGAR HIDUP LEBIH BAIK

20 TIP UNTUK MENDAPATKAN KETENANGAN

Assalamualaikum. Selamat Pagi.

Hidup serba mencabar. Tanggungjawab dan amanah terhadap diri sendiri, keluarga dan kerja hakiki perlu dilaksanakan. Kadangkala emosi menguasai fikiran. Apabila kita merasakan bebanan makin berat, maka muncullah STRESS.
Bila adanya stress, jiwa kita tidak tenang, gelisah, migrain, marah-marah dan apabila stress semakin memuncak, kita cenderung untuk melakukan perkara yang bodoh. Nauzubillah.


BALIK KERJA ON TIME untuk elak stress.

Ok. Hari ni nak share 20 tip untuk tenang. Dipetik daripada facebook Majlis Ilmu.

1. Solat di awal waktu dan langsung tidak meninggalkan solat lima waktu. Orang yang jaga solat, InsyaAllah Tuhan akan menjadikan jiwa kita lebih tenang dan damai.

2. Perbanyakkan doa dan mohon kepada Tuhan supaya diberi ketenangan jiwa. Doa yang sungguh-sungguh, bukan sekdar doa di media sosial atau sekadar menadah tangan sahaja.

3. Tidur awal atau tidur yang mencukupi serta mempunyai waktu rehat yang sempurna.

4. Jangan menangguhkan kerja. Kalau kerja yang terlalu banyak, buat sedikit demi sedikit sehingga siap. Susun perjalanan seharian supaya lancar dan sempurna.

5. Banyakkan senyum . Atau bangkitkan perasaan yang boleh membuatkan kita tersenyum seperti tengok video lawak di Youtube, baca majalah humor, imbau kenangan manis dan sebagainya.

6. Sentiasa “move on” dan lupakan kenangan pahit yang bakal membarakab semula emosi negatif sendiri.

BACA JUGA  SALAM 1440H BUAT SEMUA
BACA JUGA  Fahamilah 7 perkara dalam hidup kamu:

7. Sentiasa menjadi insaf pemaaf yang sentiasa memaafkan orang lain. Biarlah orang buat jahat kepada kita, sentiasalah menjadi insan pemaaf yang tidak berdendam.

8. Jangan sesekali mencari masalah atau berbalah dengan orang lain termasuklah rakan di media sosial, ibu bapa, adik-beradik, jiran, rakan pejabat dan lain-lain. Jaga percakapan dan penulisan.

9. Kalau ada duit lebih, pergilah bercuti dalam atau luar negeri. Lagi baik kalau pergi melakukan ibadat umrah di tanah suci.

10. Sayangi binatang peliharaan, bayi, kanak-kanak dan orang tua. Sentiasa hormat kepada orang lain dan merendah diri.

11. Banyakkan bersedekah dan melibatkan diri dengan aktiviti sosial setempat.

12. Sentiasa bersyukur dengan apa yang telah kita miliki. Bukan dengan perkara yang belum kita miliki.

13. Sentiasa mencintai kerjaya atau apa yang kita buat.

14. Jangan paksa diri buat perkara yang kita tidak mampu buat. Kalau terpaksa juga buat, buatlah dengan rela dan ikhlas.

15. Sedar bahawa dunia ini adalah persinggahan. Bahawa akhirat adalah tempat yang kekal abadi.

16. Jangan berhutang. Atau kalau terpaksa berhutang juga, pastikan hutang itu tidak membelenggu hidup kita.

17. Berbelanja mengikut kemampuan. Bukan ikut kemahuan. Biar hidup sederhana. Asal jiwa tenang dan bahagia.

18. Perbanyakkan amal ibadat dan jauhi maksiat. Contohnya solat rawatib, solat Dhuha, solat Tahajud, baca Quran. Dalam masa yang sama jauhi perkara maksiat yang menjadikan jiwa kita gelisah.

BACA JUGA  SAYA DAN SHAKLEE (shaklee lover)

19. Hadiri majlis ilmu. Belajar, belajar dan belajar.

20. Banyakkan riadah dan bersukan.  Jaga pemakanan dan amalkan gaya hidup yang sihat. Suplemen juga membantu mencukupkan nutrisi dalam badan agar kekal sihat, bertenaga dan cergas.

BACA JUGA  SAYA DAN SHAKLEE (shaklee lover)

Read more: BAHAYA KENCING MANIS KETIKA HAMIL

 

Mari kita berselawat, baca surah al kahfi dan solat Dhuha. Moga hati lebih tenang di pagi Jumaat 27 April 2018 bersamaan dengan 11 Syaaban 1439H.

 

7 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Kelesuan Adrenal: Punca dan Cara Atasi

Adrenal fatigue?Kelesuan Adrenal? Pernah dengar tak tentang perkataan tu? Mungkin anda juga mengalaminya tapi tak tahu itu adalah masalah kelesuan Adrenal kan.Jom kita ikuti sedikit rumusan...

Vitamin untuk keperluan badan

Assalamualaikum semua. Salam Jumaat penuh barokah. Topik kita hari ini adalah...Mengapa Vitamin penting untuk keperluan badan Sedikit perkongsian ilmu vitamin asas saya share untuk korang...

Formula Menjemput Rezeki

Formula Menjemput Rezeki : (copy & paste) 1. DHUHA. Jika kita selalu buat 2 Rakaat, sekarang ubah lebih rakaat. Makin lama makin meningkat. Selepas Solat Dhuha...

Pengalaman bersalin di Hospital Shah Alam 2020

Kahwin di usia yang lewat Che Fatin mendirikan rumahtangga dengan jejaka pilihan keluarga di usia 29 tahun. Masa tu masih berkhidmat di Sabah Negeri Di...
BACA JUGA  Aktiviti Cuti Sekolah